
 
 

 
 

 
 

1906/32159 

 

April 9, 2013 

 

International Accounting Standards Board 

30 Cannon Street 

London EC4M6XH 

United Kingdom      

 

Dear Sir/Madam, 

Re:  Exposure Draft – Equity Method: Share of Other Net Asset Changes 

 
 

We appreciate the opportunity to respond to the Exposure Draft "Equity Method: Share 

of Other Net Asset Changes" issued by the International Accounting Standards Board 

(IASB). This response represents the views of the Institute of Certified Public 

Accountants in Israel.  

 

Please note that when we refer in our response to changes in the equity of an equity-

method investee, we mean changes other than those attributed to profit or loss, OCI or 

distributions of the investee. 

 

Question 1 
 

The IASB proposes to amend IAS 28 so that an investor should recognize in the 

investor's equity its share of the changes in the net assets of the investee that are not 

recognized in profit or loss or OCI of the investee, and that are not distributions 

received. Do you agree? Why or why not? 

 

Response 
 

We disagree with the proposed revision for the following reasons: 
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The ED differentiates between direct and indirect disposal of interests in the investee 

 

In substance, a dilution of holdings in an investee as a result of additional share issuance 

to third parties ("indirect disposal") is equivalent to a direct disposal of shares owned by 

the holding entity. In both cases, the entity's share of interests in the investee declines, 

except that in a direct disposal the investor receives cash (or other assets) in 

consideration for the disposed interests and simultaneously the value of its investment in 

the investee decreases, while in an indirect disposal the same net amount is recorded as a 

change in the investment.  

 

Although in substance both cases are similar, and thus should be treated in the same 

manner, the proposed amendment aims to establish a different accounting treatment for 

these cases.  

 

We would also like to mention that such a differentiation would be inconsistent with the 

treatment proposed in IFRS 10, where changes in ownership interests, that do not result 

in a loss of control, are treated equally the same, regardless of the way they were 

constructed (i.e., whether through direct or indirect disposal). See below other 

inconsistencies with IFRS 10. 

 

The ED is inconsistent with IFRS 10  

 

According to paragraph BC6 of the proposal, "some IASB members noted that the 

application of the equity method is consistent with view … that equity method 

accounting is a one-line consolidation and including the investor's share of the investee's 

equity transactions in profit or loss would be inconsistent with that view".   

 

However, paragraph BCZ169 of IFRS 10 states that "The Board reached this conclusion 

[that no gain or loss from changes in ownership interests, that do not result in a loss of 

control, should be recognized in profit or loss] because it believed that the approach 

adopted in the proposed amendments was consistent with its previous decision that non-

controlling interests are a separate component of equity". 

 

Since an equity-method investee is not part of the group (as defined in IFRS 10) and 

therefore is not a separate component of equity in the investor's financial statements,  the 

reasons for such treatment in consolidated financial statements is irrelevant for an 

equity-method investment, and thus should not be followed. 

 

The ED is inconsistent with IAS 1 and the Conceptual Framework 

 

IAS 1 defines "Total comprehensive income" as follows: "the change in equity during a 

period resulting from transactions and other events, other than those changes resulting 

from transactions with owners in their capacity as owners".  

 

From the investor's perspective, transactions between the investee and its investors are 

not transactions with "owners in their capacity as owners" ("owners" – as defined in IAS 

1). Therefore, the proposed amendment, if approved, would constitute a direct 

inconsistency between IAS 28 and IAS 1, because changes in the equity of an equity-
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method investee are clearly within the definition of "Total comprehensive income". 

Consequently, when such changes are reflected in the investor's financial statements, 

they must be recognized either in Profit or Loss or in other comprehensive income. 

 

Furthermore, paragraph 4.25 of the Conceptual Framework for Financial Reporting 

states that: "Income is increases in economic benefits during the accounting period in the 

form of inflows or enhancements of assets or decreases of liabilities that result in 

increases in equity, other than those relating to contributions from equity participants".  

Expenses are defined in that paragraph using the same principle.  

 

Accordingly, we believe that although some changes in an equity-method investee's 

equity may not reflect performance in the investee's financial statements, they might 

constitute an income or expense in accordance with the Conceptual Framework in the 

investor's financial statements, as they might constitute enhancements or decreases of an 

asset that result in increases or decreases in equity, other than those relating to 

contributions from equity participants or distributions to them.  

 

Question 2 
 

The IASB also proposes that an investor shall reclassify to profit or loss the cumulative 

amount of equity that the investor had previously recognized when the investor 

discontinues the use of the equity method. Do you agree? Why or why not? 

 

Response 

 

As mentioned in our response to Question 1, we oppose the concept of deferring gains or 

losses through equity. Moreover, we would like to stress that this would be the first time 

that the IASB introduces a "recycling" concept to equity components, which did not 

originate from other comprehensive income. We believe that this might cause major 

inconsistencies with other IFRSs (and the conceptual framework) as well as unwarranted 

confusion among users of financial statements. We also believe that such a conceptual 

and fundamental change to IFRSs should be considered thoroughly and not in an 

expeditious short-term amendment. 

 



 4 

Conclusion 

 

Primarily, we believe that the issues related to the aforementioned questions should not 

be addressed in an expeditious short-term solution, but rather in a more comprehensive 

revision of IAS 28. The reason is that the proposed amendment involves major changes 

to current practice, will result in inconsistencies with other IFRSs and will cause 

unwarranted confusion among users of financial statements, such that undermines the 

understandability of financial statements.  

 

Alternatively, if the IASB is determined to set a short-term solution (because of potential 

diversity in the current practice), we prefer the solution proposed by the IFRS IC (as 

presented in paragraph BC2 of the ED) as a better solution. Such a solution would also 

have the benefit of a lesser impact on current practice, while achieving a relatively 

significant convergence with US GAAP. 

 

 

  

 
 

Sincerely yours,  

 

 

 
 
 

Adir Inbar  Arnon Ratzkovsky 

Chair of the Professional Council  Chair of the Financial Reporting Standards 

Committee 
 


