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April 14, 2015 

 

International Accounting Standards Board 

30 Cannon Street 

London EC4M6XH 

United Kingdom      

 

Dear Sir/Madam, 

Re:  Exposure Draft – Classification of Liabilities (proposed amendments to 

IAS 1) 

 
 

We appreciate the opportunity to respond to the Exposure Draft "Classification of 

Liabilities (proposed amendments to IAS 1)" issued by the International Accounting 

Standards Board (IASB). This response represents the views of the Institute of Certified 

Public Accountants in Israel.  

 

Question 2 

 

The IASB proposes making clear the link between the settlement of the liability and 

the outflow of resources from the entity by adding 'by the transfer to the counterparty 

of cash, equity instruments, other assets or services' to paragraph 69 of the Standard. 

 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

 

Response 

 

We believe that the proposed clarification may result in an apparent contradiction 

between: 

(1) the proposed additional paragraph, which states that a transfer of equity 

instruments to the counterparty that results in the extinguishment of the liability 

is considered a settlement of a liability for the purposes of classification as 

current or non-current; and 
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(2) paragraph 69(d) which states that terms of a liability that could, at the option of 

the counterparty, result in its settlement by the issue of equity instruments do not 

affect its classification. 

 

We believe that the IASB should resolve this apparent inconsistency, so that the 

requirement mentioned in (2) above will remain untouched. In our opinion, the 

classification of a liability as current or non-current should be affected by the entity's use 

of its resources in order to settle the liability (i.e., does it represent an outflow of 

resources from the entity), and hence the requirement in paragraph 69(d) is appropriate. 

If the notion "transfer of equity instruments to the counterparty…" means a third party's 

equity instruments (held as assets by the reporting entity) it should be explicitly phrased 

as such.  

 

 

 
Sincerely yours 

 
 
 

Arnon Ratzkovsky 

Chair of the Financial Reporting Standards 

Committee 

 
 

Copy: 

David Goldberg, President of the Institute of Certified Public Accountants in Israel 


