
 
 

 
 

 

1906/39410 

 

March 13, 2016 

 

International Accounting Standards Board 

30 Cannon Street 

London EC4M6XH 

United Kingdom      

 

Dear Sir/Madam, 

Re:  Exposure Draft – Transfers of Investment Property (Proposed amendment 

to IAS 40) 
 

We appreciate the opportunity to respond to Exposure Draft "Transfers of Investment 

Property (Proposed amendment to IAS 40)" issued by the International Accounting 

Standards Board (IASB). The response stated below represents the views of the Institute 

of Certified Public Accountants in Israel.  

 

Question 1 - Proposed amendment 

 

The IASB proposes to amend paragraph 57 of IAS 40 to: 

(a) State that an entity shall transfer a property to, or from, investment property 

when, and only when, there is evidence of a change in use. A change in use occurs 

when the property meets, or ceases to meet, the definition of investment property. 

(b) Re-characterise the list of circumstances set out in paragraph 57(a)-(d) as a non-

exhaustive list of examples of evidence that a change in use has occurred instead 

of an exhaustive list. 

 

Response to questions 1:  

 

We agree with the IASB's decision to re-characterize the list of circumstances set out in 

paragraph 57(a)-(d) as a non-exhaustive list of examples of evidence that a change in use 

has occurred instead of an exhaustive list. 

 

According to paragraph BC6 the IASB does not propose to add more examples of 

circumstances that evidence a change in use. However, we are concerned that IAS 40 
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remains unclear mainly with regard to transfers of properties under development or 

construction, for which the examples that are listed in paragraph 57 are less 

relevant.  
 

For instance, paragraph 57(b), which refers to a transfer from investment property to 

inventories, considers a commencement of development with a view to sale as evidence 

that support a change in use that would lead to that transfer. It is common in some 

jurisdictions for owners of property before or under development to request from the 

relevant land authorities a change in the permitted use of the property, attaching new 

plans to the request. Assuming that as of the date of request it is probable (based on past 

experience) that the authorities will agree to the change in use, is this sufficient evidence 

of a change in use, or sufficient evidence would first require the official approval by the 

authorities, or possibly require that physical construction takes place after the 

approval has been received? 

 

We believe that although the focus of the standard should be on the principles 

underlying a change in use, examples should be added, especially in connection with 

property under construction or development. In this respect, the IASB should also 

consider the requirements in IAS 23 regarding the commencement of capitalization of 

borrowing costs, and specifically IAS 23.19 which states that: 

 

"The activities necessary to prepare the asset for its intended use or sale encompass 

more than the physical construction of the asset. They include technical and 

administrative work prior to the commencement of physical construction, such as the 

activities associated with obtaining permits prior to the commencement of the physical 

construction..." 

 

Question 2 - Transition provisions 

 

The IASB proposes retrospective application of the proposed amendment to IAS 40. Do 

you agree? Why or why not? 

 

Response to questions 2:  

 

Since retrospective application of this specific amendment will usually involve a high 

degree of hindsight (e.g., retrospective evaluation of assets where no active market exists, 

determining the exact point in time where there is evidence of a change in use, etc.), we 

generally do not agree with the proposed transition provision. We believe it is 

preferable if the amendments are applied prospectively as if the transfer to or from 

investment property has occurred on the date of initial application of the amendments 

(the first day of the reporting period in which the entity first applies the amendments) and 

the effects of the transfer are recognized in the opening balance of retained earnings (or 

other part of equity, if applicable). We also believe that if an entity can obtain the 

relevant information for retrospective application without the use of hindsight, it should 

be allowed (but not required) to apply the amendments retrospectively.  
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Sincerely yours 

 

 
 
 

David Goldberg  Arnon Ratzkovsky 

Chair of the Professional Council 

and former president of the Institute 

 Chair of the Financial Reporting Standards 

Committee 
 


